Bromo

Java en Sumatra liggen op de breuklijn tussen twee tektonische platen (de Indische Australische plaat en de Euraziatische plaat). De aardplaten bewegen in een convergente richting, dit houdt in dat ze naar elkaar toe bewegen.  Dit zorgt onder andere voor vulkanisme, aardbevingen en de vorming van gebergte.
Op Java zijn er in totaal 45 verschillende vulkanen te vinden waaronder de Bromo. Wanneer de de indische Australische plaat en Euraziatische plaat tegen elkaar aan komen wordt er een spanning opgebouwd. Vulkanen ontstaan wanneer de indische Australische plaat (de zeeplaat) onder de Euraziatische plaat (de landplaat) duikt. Dit veroorzaakt een schok en grote trillingen. Deze schokgolven gaan richting het aardoppervlak en vormt een aardbeving. De plek waar schokgolf boven komt noemen we het episch centrum, hier is de aardbeving het heftigste.
In de zeeplaat ontstaat ondertussen trog, tegelijkertijd bevindt de landplaat zich omhoog en vormt een gebergte. De zeeplaat die onder de landplaats is geschoten wordt door middel van de hete aardkorst gesmolten, het gesmolten gesteente wordt vervolgens omhoog gedrukt en bevindt zich in de magmakamer. Wanneer de druk in de magmakamer te groot wordt, wordt de magma via de kraterpijp naar de krateropening gebracht. De vulkaan barst dan uit. De kracht die de vulkaan heeft hangt af van de hoeveelheid gas en silicium in magma die tijdens de uitbarsting vrijkomt.

De bromo is een van de bekendste vulkanen op het eiland Java, Indonesië. Het maakt onderdeel uit van het Tenggergebergte in Oost-Java en ligt in het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park.

De vulkaan heeft een totale hoogte van 2392 meter en in totaal een hoogte van 2392 meter en een doorsnede van ongeveer 10 kilometer. Deze vulkaan brengt verschillende activiteiten met zich mee. Wanneer het ochtend wordt en de berg verlicht wordt door de zon, trekt de mist weg. Hierdoor kleur de vulkaan van paars naar oranje naar groen.  Om dit spektakel te kunnen aanschouwen moet je voor zonsopgang bij de naastgelegen vulkaan Penanjakan zijn. Deze berg kun je bereiken met behulp van een Jeep.Je kunt niet alleen de berg van een afstand aanschouwen maar het is ook mogelijk om het daadwerkelijk te beklimmen. De berg is te beklimmen door middel van een steile hoge trap. Hoe hoger je komt hoe ijler de lucht wordt. Wanneer je op de top bent aangekomen kun je genieten van het landschap. De combinatie van de groffe ondergrond en de mist die in de vallei hangt wordt dit landschap ook wel gezien als het ‘maanlandschap’.

De vulkaan wordt niet alleen gebruikt door de toeristen maar ook door de mensen die rondom de vulkaan leven. Op 26-27 Augustus vindt het traditionele Tengger Thanksgiving ritual (ook wel bekend als Yadnya Kasada) plaats. Dit is een feest waarbij de Tengger mensen hun dankbaarheid aan hun god, Hyang Widi Wasa uiten door middel van het offeren van bloemen, dieren en geld. Ze bedanken hun god voor het genezen van verschillende ziekten, oplossen van problemen en om voor het kalmeren van de aarde voor de gemeenschappelijke rampen. De ceremonie wordt altijd uitgevoerd door Hindoes en het wordt altijd in een volle maan gehouden.



Maak jouw eigen website met JouwWeb