Economie

Algemeen

Indonesië is de grootste economie van Zuidoost-Azië en heeft daardoor een groot economisch potentieel. Door haar vele natuurlijke hulpbronnen, jonge bevolkingsgroep, lage loonkosten, strategische ligging en politieke stabiliteit trekt het land buitenlandse investeringen aan en heeft het geleid tot de recente macro-economische groei.  

 

Economisch gezien is Java het belangrijkste eiland van Indonesië.’ Maar liefst tweederde van de gehele indonesische bevolking woont op Java en dit maakt Java het economische en politieke centrum van Indonesië.

 

Bevolkings(groepen)

Ook in Indonesië neemt de modernisering heel snel toe. Zo is de landbouw moderner geworden en zie je net zoals in alle andere landen op de wereld steeds meer smartphones. Er is sprake van veel arbeidsmigratie in Indonesië. Veel mensen trekken van het platteland naar o.a. de grote hoofdstad Jakarta om een baan te vinden. Dit resulteert in een overbevolking in Jakarta, waardoor er krottenwijken kunnen ontstaan.

 

Het Bruto nationaal product van Indonesië is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dit is te zien in de onderstaande grafiek. Aan de hand van deze grafiek zou je kunnen zeggen dat Indonesië in het wereldsysteem van een periferie naar een semi periferie aan het groeien is.

Door de toename van het BNP, verandert ook de beroepsbevolking in Indonesië. Dit is te zien in de onderstaande tabel.

Landbouw behoort tot de primaire sector, industrie behoort tot de secundaire sector en dienstverlening tot de tertiaire sector. Er is te zien dat de primaire sector kleiner is geworden, de secundaire flink gegroeid is en dat de tertiaire sector is gedaald. Dat de primaire sector kleiner is geworden, is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de modernisering in het land. Veel mensen gaan naar de grote steden toe om een baan te vinden. Aangezien de industrialisering in Indonesië vol op gang is, krijgen die mensen die naar grote steden gaan een baan in de industrie. Zo moeten ze bijvoorbeeld kleding maken voor grote bedrijven, tegenover lage loonkosten. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk geleid tot de groei van de secundaire sector.

 

Een groot gedeelte van de Indonesische bevolking kan geen onderwijs volgen, omdat het te duur is. Dit heeft als gevolg dat de groep hoogopgeleide indonesiërs kleiner wordt en daarmee ook de tertiaire sector. is.  ‘Indonesië telt circa 360 verschillende etnische groeperingen. Er woont een grote groep Chinezen die economisch gezien sterk zijn.’ Deze groep Chinezen behoort tot de tertiaire sector.

 

Natuurlijke hulpbronnen

Indonesië is een land rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Deze natuurlijke hulpbronnen zijn erg belangrijk voor de Indonesische economie en vormen maar liefst 60% van de export. Indonesië exporteert al een lange tijd ruwe grondstoffen. Dit houdt in dat de andere landen de grondstoffen bruikbaar maken en er meer geld aan verdienen. De regering van Indonesië is momenteel gericht op het stimuleren van industrieën die de grondstoffen kunnen verwerken en daarmee producten met toegevoegde waarde kunnen leveren. Dit zou als gevolg hebben dat de economie van Indonesië sterker wordt. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste grondstoffen van Indonesië te zien.

In Indonesië is er sprake van een hoge bodemvruchtbaarheid. Het belangrijkste exportproduct van Indonesië is daarom ook Palmolie. “In Zuidoost-Azië speelt er ook een enorme competitie tussen oliepalmplantages. De Indonesische overheid wil het kappen van oerwoud toestaan om oliepalm te planten.” Dit brengt veel problemen met zich mee. Een deel van de internationale gemeenschap wil niet dat de bossen gekapt worden. Er is namelijk een hoge biodiversiteit. Zo leeft er bijvoorbeeld de orang-oetan in het bos. Maar liefst 80% van zijn leefgebied op Borneo is inmiddels verdwenen en dit zorgt voor twijfels over het kappen van de oerwouden.

 

Economie/handel in koloniale tijd

Toen Indonesië nog een kolonie van Nederland was, werd er voornamelijk gehandeld in specerijen.‘De VOC had het alleenrecht op alle Indische handel en handelde vanaf de kust.’ Na de Industriële revolutie nam de handel in grondstoffen voor de wereldmarkt toe. Dit had als gevolg dat grote delen van Indonesië werden ‘opengelegd’. Indonesië is tot 1949 onder Nederlandse bestuur gebleven.

Industrialisering en handel

Lange tijd was Indonesië afhankelijk van de landbouw, maar nu is de industrialisering vol op gang. ‘De industrie is vooral geconcentreerd op Java.’ Java is daarom ook een van de rijkere gebieden in Indonesië en een gebied dat meer gericht is op de buitenlandse export dan sommige andere eilanden.

‘Er zijn veel kleine en middelgrote bedrijven die voor de helft gemechaniseerd zijn.’ Afgezien van deze kleine en middelgrote bedrijven zijn er ook grote bedrijven die zich vestigen in Indonesië. Dit zijn voornamelijk fabrikanten van schoenen, elektronica en textiel en deze krijgen een steeds belangrijker aandeel in de binnenlandse industrie. Deze fabrikanten profiteren van de lage loonkosten in Indonesië.

*klik op de afbeeldingen om ze groter te weergeven*